Bevásárlókocsi

Brada ili brijanje u Movembru

Feladta Marija Plavcic,
Brada ili brijanje u Movembru

Bez obzira je li netko iz vašeg kruga poznanika ponosni vlasnik brkova ili brade, ili nije, zasigurno ste već čuli kako se studeni slavi kao brkati mjesec. To je s razlogom, iako brada nije novost po pitanju simbola muškosti. Od davnina se ovaj ukras muškog lica slavi kao znak muževnosti, moći, mudrosti, vjere, pa čak i barbarstva, hipi pokreta ili kulture hipstera, dok se od 2003. obilježava iz još jednog razloga – onog zdravstvenog. Staviti po strani brijaći pribor prvog u mjesecu, i do kraja mjeseca puštati brkove i bradu na slobodu, koji će ujedno privlačiti pažnju o promijeni izgleda i možda pokoji znatiželjni upit, poslat će vrlo važnu poruku. Potrebno je brinuti se o (muškom) zdravlju te redovito obavljati (samo) pregled testisa i prostate, možda ne baš omiljene muške i svakidašnje teme.

Zanimljiv je statistički podatak kako rak prostate nema simptome u početnoj fazi, a ujedno je najčešći oblik raka kod muškaraca od 2016. godine prema navodima HZJZ-a. Kod žena je najčešći rak dojke, stoga se podizanje svjesnosti o ovom problemu obilježava u listopadu, poznatom kao mjesecu borbe protiv raka dojke.

Ako ste Movember započeli s puštanjem brkova i brade te ih krajem mjeseca imate namjeru obrijati, ili ste ponosni vlasnik navedenih bez obzira na aktualni mjesec, dobro je znati nekoliko trikova o njezi brade, te kože lica prije i poslije brijanja. Zato je ovo članak o zasluženoj muškoj njezi kozmetičkim proizvodima, kojoj se također možda ne posvećuje dovoljno dostatne pažnje, ali ujedno i podrška Movembru (moustache= brk + November= studeni).

Brade su ipak danas postale trend, svojevrsna umjetnost koju su ponovno proslavili barber shop-ovi, te dolaze u raznim oblicima, a često ih se veže uz pojam džentlmenskog imidža. Mi u Sapunoteci već odavno slavimo brade „Regoč“ poklon paketom proizvoda prirodne kozmetike za muškarce. Regoč je poznat kao nježni bradati div iz priča hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić. 

Brada ili brijanje?

Brijete li se redovito, onda sigurno znate kako je potrebno brijaći aparat potezati u smjeru rasta dlaka jer će se u suprotnom vrlo vjerojatno desiti i pokoja krivo urasla dlačica u kožu. Zasigurno će vam se povremeno desiti i pojava crvenila, sitnih prištića, infekcije, iritacije ili mikro oštećenja. Oni mogu biti posljedica lošeg alata (tupog brijača) ili nedovoljnog nanosa sredstva za brijanje. Poželjno je da je sredstvo za brijanje od prirodnih organskih sastojaka, bez alkohola ili umjetnih sintetskih sastojaka za stvaranje pjene koji bi mogli iritirati kožu. 

Sapunotekin prirodni sapun za brijanje napravljen je od kombinacije hladno prešanog maslinovog i kokosovog ulja sa shea maslacem. Dok ulja obnavljaju, vlaže i hrane (suhu) kožu te zacjeljuju mikro oštećenja pri tom ih dezinficirajući, maslac u kombinaciji s lužinom stvara bogatu pjenu za učinkovito brijanje. Drvenasto mošusni miris sandala u ovom sapunu dodatno pojačava baktericidna svojstva i sprječava iritaciju, a pogodan je i za masnu kožu.

 

Poslužite se trikovima i prije brijanja stavite na lice topli mokri ručnik ili koristite toplu vodu jer to otvara pore, dok ih aftershave sredstva zatvaraju. Sapunotekin losion poslije brijanja bez alkohola i s mirisom sandala ima upravo ovo svojstvo zahvaljujući ekstraktu hamamelisa koji uz adstringentno svojstvo, čisti i umiruje kožu (crvenilo, iritacije, svrbež). Sprječava oštećenja kože i daje zaštitu od slobodnih radikala zahvaljujući i ulju pšeničnih klica koje je bogato vitaminom E, te shea (karite) maslaca radi kojih je prikladan za suhu, normalnu i osjetljivu kožu. Biljni keratin, kojeg čini hidrolizirani pšenični protein, u ovom losionu, osim obnove i zaštite barijere kože, može poslužiti i kao regenerator za bradu. Ovaj protein je po sastavu vrlo sličan proteinima u koži i kosi što ga čini idealnim građevnim i obnavljajućim sredstvom, odličnih hidratantnih svojstava.

S druge strane, njegujete li bradu (i brkove), bitno je održavati njihovu higijenu te ih redovito prati i njegovati. Da ono ne bi bilo magnet za prljavštinu i ostatke hrane, temeljito čišćenje dvaput ili triput tjedno je sasvim dovoljno. Ovdje vam u pomoć mogu priskočiti pivski sapun i ulje za njegu brade od argana, sezama i sandala. 

 

ulje za bradu sapun za brijanje
Ulje istovremeno njeguje bradu, ali i kožu ispod brade, te pomaže umanjiti svrbež prilikom rasta nove brade. Arganovo ulje je jedno od najboljih izbora za hidrataciju lica, lagano i brzo upijajuće. Dodatno, hladno prešana ulja sezama i masline u sastavu ovog proizvoda bogato hrane bradu i osnažuju dlaku te potiču njen rast. Stoga će ovo ulje s jednakim učinkom odlično njegovati i kosu. Praktično, zar ne?! 

 

Pivski sapun je bogat B vitaminima upravo zahvaljujući pivu, dok pivski kvasac i hmelj pomažu protiv akni te u smirivanju kože, crvenila i iritacija. Ova kombinacija je obogaćena eteričnim uljima cedra i čajevca što ga čini učinkovitim sredstvom antibakterijskih, antivirusnih i antifungalnih svojstava. A kako je blagog djelovanjaradi potpuno prirodnih sastojaka, može se koristiti univerzalno za sve - lice, bradu, kosu, ruke i cijelo tijelo.

Koliko je bitno znati ima li razlike između muške i ženske kože

Bitno je, i ima razlike! Zato je potrebno i razlikovati kozmetičke proizvode namijenjene za žensku njegu naspram muške. Muška koža je deblja od ženske za čak 15-20% (vjerojatno jer mora podnositi svakodnevna brijanja - pada nam na prvu), masnija je, sadrži više kolagenskih vlakana radi čega je čvršća, robusnijeg izgleda i podložna kasnijem starenju. Dok žene već nakon 20-te godine počinju gubiti kolagen, u prosjeku jedan posto godišnje, kod muškaraca je ta granica oko sredine 30-ih. Zato što je masnija i ima veće pore, muška koža sklonija je ujedno nečistoćama i aknama.

piling za lice za muškarce

Zato je dobro u svoju higijenu uvesti piling kao prvi korak prije svih prethodno navedenih, jer on odlično čisti kožu, uklanja odumrle stanice i višak sebuma te ju priprema za bolju apsorpciju hranjivih tvari iz prirodne kozmetike. Ujedno će pozitivno djelovati i na one dosadne urasle dlačice. Opet praktično.

S druge strane, kada završite s rutinom brijanja nanošenjem hidratizirajućeg aftershave proizvoda, krema za lice bi trebala biti pod obavezno. Preporučujemo kremu za lice od lješnjaka, čajevca i bergamota koja je pogodna za masnu i problematičnu kožu. Bogati sastav kreme će zaokružiti njegu i bogato nahraniti kožu, dok će ju eterična ulja čajevca i bergamota odlično tonificirati. Rekli bismo, pravo osvježenja po sastavu i mirisu.

Zašto ne bi sve bilo jednostavno

prirodna kozmetika za muškarce poklon paket

I kako muškarci vole općenito stvari pojednostaviti, te od silnog izbora svakojakih proizvoda koji će se naći u ženskoj ladici, u muškoj su to najčešće osnovni higijenski proizvodi. I mi se slažemo s time. 

Jednostavni i učinkoviti, djelotvorni i moćni, a pri tom nježni proizvodi. Baš poput naših koji su prirodnog organskog sastava, ne sadrže parfemska ulja, umjetne boje, konzervanse, parabene, alkohol, sintetske tvari, palmino ulje ili tvari životinjskog porijekla.

Poklon paket proizvoda s mirisom sandala, kreiran za muškarce (pogodan za sve), naziva „Regoč“-  ima sve u jednom. Da stvari budu jednostavnije, a fokus na bradama naših jačih polovica.

P. Š.

Régebbi cikkek Friss cikkek

magyar