Bevásárlókocsi

Neka vaša kosa zablista u „zelenom“ duhu blagdana ove godine

Feladta Marija Plavcic,
Neka vaša kosa zablista u „zelenom“ duhu blagdana ove godine

Dugačke ili kratke, plave, smeđe, crvene ili ponosne sijede, ravne ili kovrčave - složit ćete se da je svaka kosa ukras lica, a pogotovo ženskog. Koliko pažnje joj pridajemo govori i uvriježeni pojam „good hair day“ koji se veže uz osjećaj zadovoljstva kada nam kosa dobro izgleda.

S obzirom na to da se svaka stanica u našem tijelu obnavlja u određenim ciklusima, za kosu to vrijedi tri do pet godina. Na mjesečnoj razini, kosa raste u prosjeku oko jedan centimetar. Već je to prilika da se obnovi, te povrati sjaj, puninu i mekoću unatoč raznim vremenskim uvjetima koji joj ne pogoduju. U ovo zimsko vrijeme, nagle promjene hladnih i toplih temperatura, suhi zrak ili oštar vjetar, i ne djeluju baš povoljno na našu kosu - isušuju i lome folikule kose.

Osim toga, zeleni ekološki trend sve više ulazi u svaku sferu našeg života, pa se tako popularizira i u vrijeme božićnih blagdana. Potiče se darivanje ekoloških poklona u održivim pakiranjima, korištenje ekoloških ukrasa,božićne jelke s korijenom, pa sve do ekoloških beauty proizvoda - koji uključuju i one za njegu kose.

Stoga, unatoč nepovoljnim zimskim uvjetima po kosu, brinuti se o njoj i njegovati ju možete i dalje na prirodan, ekološki i održivi način te biti dio „zelenog“ duha blagdana. I ne zaboravite se pri tom zabaviti, npr. kreiranjem blagdanskih frizura, jer vrijeme je zabave i opuštanja. A mi vam otkrivamo i jedan prijedlog kako da vaša kosa zablista u pravom božićnom ili party look-u.

Idealan poklon za zeleni duh blagdana – ekološka kruta pakiranja šampona

sapunoteka kruti šampon

Zeleni trend u fokus sve više stavlja proizvode čija ambalaža ne stvara veliku količinu plastičnog otpada. Inače, samo polovica tog otpada dolazi od proizvoda za kućanstvo i kozmetiku.

Ako uzmemo u obzir da ambalaža ima svoj životni vijek - od proizvodnje, analize reaktivnosti na sadržaj proizvoda u njoj, čuvanja sadržaja od kvarenja unutar određenog roka upotrebe, te utjecaj na okoliš nakon odlaganja - kada se radi o proizvodima bez ambalaže, ovo je svedeno na minimum.

Jedina ambalaža koju Sapunotekini kruti šamponi imaju u ovom slučaju je reciklirani karton koji čuva pločicu šampona.

(Photo: Nina Slišković Goleš @ninasliskovicgoles)

Korištenjem Sapunotekinih krutih šampona dobivate „sve u jednom“

Osim što su ekološki, Sapunotekini kruti šamponi izrađeni su od prirodnih, organskih i biorazgradivih sastojaka, te su u potpunosti veganski i cruelty free. Ne sadrže štetne konzervanse, emulgatore,parabene, surfaktante odnosno deterdžente (poput SLS, SLES, ALS, ALES i PEG), silikone, ftalate, niti umjetne mirise.

Dobre sastojke koje ćete pronaći u ovim šamponima čine vitamini poput Panthenola (provitamin B5) koji regenerira kosu i olakšava češljanje,  „dobri“ alkoholi biljnog podrijetla poput cetearilnog alkohola ili SCS (sodium coco sulfate, dobiven od organski uzgojenog kokosa) koji imaju ulogu surfaktanta, emulgatora i stabilizatora, glicerin koji vraća vlažnost kosi, limunska kiselina koja omogućuje da šampon nije previše lužnat i ne uzrokuje iritaciju, eterična ulja poput ružmarina ili čajevca koji imaju ulogu prirodnog konzervansa, te razna biljna ulja poput avokada, makadamije, kokosa, argana, jojobe, shea maslaca ili ricinusa koji su odlična zamjena silikonima.

Radi dobre kombinacije prirodnih sastojaka, regenerator uz ovaj njegujući šampon nije potreban.

Osim toga, praktični su u korištenju jer jedna pločica krutog šampona može zamijeniti dvije plastične bočice tekućeg šampona. A praktični su i za nositi na putovanja.

Vrste Sapunotekinih krutih šampona i gdje ih kupiti

Sapunotekini kruti šamponi dolaze za svaki tip kose. Za normalnu, masnu kosu i protiv peruti pronaći ćete od nedavno u svim DM trgovinama diljem Hrvatske, uz ostali asortiman Sapunotekinih proizvoda.

kruti šamponi za kosu regenerator sapunoteka

U šamponu za normalnu kosu pronaći ćete zobeno brašno koje nježno uklanja višak masnoća, ulje makadamije i kako maslac koji daju sjaj kosi, te eterična ulja lavande, čajevca i grejpa za čisto i zdravo vlasište.

U šamponu protiv peruti nalaze se ekstrakti koprive i hibiskusa – odlični saveznici protiv peruti, čempres koji umiruje nadraženo vlasište, te neem ulje koje djeluje antibakterijski.

Masnu kosu koja je vrlo često povezana sa suhim tjemenom i narušenim pH vlasišta (stres, pretjerano pranje kose, utjecaj hormona) najbolje je dobro hidratizirati uljem ricinusa, dok će gorka naranča i bergamot, koji su u sastavu ovog šampona pomoći u reguliraju lučenje sebuma, a zelena glina nježno ukloniti višak masnoće.

(Photo: Nataša, @burbon_i_borovnice)

Uz to, u redovnoj ponudi putem našeg web shopa, pronaći ćete šampon za suhu i kovrčavu kosu u kojem mango maslac i ulje avokada u kombinaciji s eteričnim uljima lavande i cedra bogato hrane kosu. A šampon za volumen i jačanje kose zahvaljujući ulju ricinusa, kakao maslacu i vitaminu B5 obnavlja kosu, dok morska sol daje volumen, a maca ekstrakt pospješuje rast.

Kako se koriste kruti šamponi

Jednostavno je. Bitno je da prethodno namočite kosu jer će pomoći da se šampon brže zapjeni. Utrljajte nekoliko puta šampon kroz tjeme kose, baš kao što trljate ruke sapunom – i to je to. Čim se stvori pjena (a stvori se brzo), još malo ju umasirate (i rasporedite) kroz cijelu kosu.

Bitno je također da kosu ne ispirete vrućom vodom jer ju oštećuje. Također kosu nije preporučljivo prati svaki dan ili prečesto (najbolje do dva puta tjedno) jer ju ono dodatno isušuje i potiče brže mašćenje.

Kako bi vam pločica krutog šampona što dulje trajala, nakon svakog korištenja odložite ju na podložak na kojem se može osušiti do idućeg pranja. Baš kao što činite i sa sapunom.

Kako je kosa najosjetljivija dok je mokra, stručnjaci preporučuju da ju nije dobro tada češljati. Kosa je najčvršća kada je suha. No, kod kovrčave i valovite kose vrijedi obrnuto (stoga ju slobodno češljajte dok je mokra).

Pozvali smo influncere da isprobaju Sapunotekine krute šampone za kosu. Evo kako su im se svidjeli…

„Nedavno sam prešla na krute šampone za kosu, a s ovim Sapunotekinim sam do sada najzadovoljnija. Traju baš jako dugo, što mi je do sada bilo nezamislivo.“ – podijelila je svoje iskustvo Nataša, prepoznatljive narančaste kose, s Instagram profila @burbon_i_borovnice.

Poznata splitska brineta, radio voditeljica i kolumnistica Nina Slišković Goleš @ninasliskovicgoles je rekla: „Priznajem javno da sam bila jaaaako skeptična po pitanju tvrdih šampona za kosu. U teoriji zvuči sjajno, ali što je u praksi? Pjeni li se dovoljno? Je li nezgodno za rukovanje? Mirišu li koliko želim? Moja draga Sapunoteka me ponukala da probam njihov tvrdi šampon i sve moje nedoumice riješila već pri prvom pranju kose. Ja sam zapravo van sebe od oduševljenja jer ne samo da su ovi šamponi ekološki, prirodni, organski, cruelty free, nego su i sve ono što želiš za svoju kosu (plus uz njih ne trebaš koristiti regenerator).“

I pjevačica Sabrina Hebiri @__sabrina_hebiri__uživa u Sapunotekinim šamponima i ulju za kosu kojima njeguje svoju bujnu kovrčavu kosu tamno smeđe boje: „Po prvi puta nisam koristila regenerator jer obično bez njega ne mogu ništa s kosom tako da sam jako zadovoljna. Ulje sam probala i stvarno je super! Prekrasno miriši i nije da masti kosu…makar čak to niti mojoj kosi ne bi smetalo jer imam suhu kosu, ali od nekih ulja mi izgleda kao da ju nisam oprala. Tako da mi je Sapunotekino ulje odlično, kosa mi čak niti nije bila razbarušena, nego onako baš kako treba – da ima volumen, a lijepo izgleda.“

 sabrina kovrčava kosa tvrdi šampon sabrina pjevačica kosa frizura tvrdi šampon regenerator sapunoteka

(Photo: Sabrina Hebiri @__sabrina_hebiri__)

Kad je kosi potreban sos tretman – Sapunotekino pakung ulje priskače u pomoć

Prvo pravilo pomoći suhoj i beživotnoj kosi je dobra hidratacija. U tu svrhu će odlično poslužiti ricinusovo ulje, dok ju arganovo bogato nahrani. Osim njega, ulje makadamije je također često korišteno ulje u njezi kose jer ju štiti od isušivanja, a ujedno ubrzava vrijeme sušenja kose nakon pranja te joj u konačnici daje svilenkast i meki osjećaj.

 ulje za kosu sapunoteka kruti šampon za kosu sapunoteka

 (Photo: Jelena Ćudina, @jelenajeleee)

Kombinacije ovih ulja pronaći ćete u Sapunotekinom pakung ulju za kosu koji možete koristiti nanošenjem samo na vrhove kose, što će dodatno pomoći i njenom raščešljavanju. Umasiravanjem u tjeme i ostavljajući tako da djeluje pola sata, nakon čega kosu operete, djelovat će poput pravog SOS tretmana, zahvaljujući i ulju avokada u njegovom sastavu, koji daje čvrstoću i sjaj, te ulju sezama koji iscjeljuje kosu. Eterično ulje ružinog drva djeluje protiv raspucanih vrhova. Ovaj pakung za kosu možete nanositi prije svakog pranja. Kada se kosa oporavi, možete ga nanositi i rjeđe, jednom mjesečno.

Neka i vaša kosa zablista u božićnom duhu

Bez obzira volite li više raspuštenu kosu, ležerno skupljenu u punđu ili romantičnu frizuru - češljanje je jednako bitno u njezi kose. Redovitim češljanjem, barem jedno dnevno, masiramo tjeme i time potičemo cirkulaciju, čime jačamo kosu i pospješujemo njen rast. Češljanje ujedno pomaže da se prirodni loj vlasišta rasporedi po ostatku kose i time ju štiti od isušivanja. Osim toga, odstranjujemo prljavštinu od prašine, smoga ili sličnog i pomažemo da se odstrane odumrle folikule kose. Drugim riječima, pomažemo kosi da prodiše.

A kako da zablistate u božićnom duhu te napravite svečanu frizuru u svega par sekundi, otkrivamo vam na sljedećoj fotografiji. Dovoljna je lijepa vrpca (sigurno imate višak od zamatanja poklona) kojom svežete polurep na vrhu glave. Možete prije toga kosu malo razbarušiti (ili natapirati) kako bi ležerno padala.

blagdanska frizura

P.Š.

Régebbi cikkek Friss cikkek

magyar