Košarica

Neobični ili egzotični sastojci u prirodnim biljnim sapunima

Objavio Marija Plavcic na
kurkuma u sapunu

Sapunima peremo ruke, tijelo, lice… ponekad nam služe za brijanje ili kao šampon za kosu. Što kada bismo vam rekli da Sapunotekine prirodne biljne sapune možete koristiti čak i u moru?! Pazeći na održivost eko ambalaže naših proizvoda, jednako pazimo i na održivost prirodnih sastojaka u proizvodima. Stoga zaista nema opasnosti ako se npr. sapunom Mornar operete čak i u moru jer njegovi sastojci nisu štetni za prirodni okoliš i biorazgradivi su. 

Sapunotekini aromatični prirodni sapuni od biljnih sastojaka sigurni za vašu kožu

Sapuni su s nama od samih početaka, s njima smo pokrenuli naš brend prirodne kozmetike. Možete stoga pronaći najveći izbor proizvoda upravo među njima. Nekima smo dali neobične nazive (Mala vještica), stavili ih u razne oblike ili gramaže, aromatizirali ih mirisima prirodnih eteričnih uljaili im dodali prirodna bojila poput soka mrkve, pigmenta zelene boje (krom oksid), praha paprike ili kurkume. Ono što je svima zajedničko je da su napravljeni po dobro provjerenoj formuli koja je nježna za vašu kožu, njeguju ju hladno prešanim biljnim uljima masline, kokosa ili shea maslaca koji odlično hidratiziraju, s dodacima biljnih sastojaka poput zobi ili maka, te aktivnih sastojaka za dubinsko čišćenje pora poput aktivnog ugljena ili zelene gline. Svi naši ručno rađeni prirodni sapun bogati su mineralima, vitaminima i antioksidansima koji ujedno štite kožu od oksidativnog stresa

Uloga sapuna u reguliranju pH kože i mikrobioma

Naša koža je prirodno blago kisela kako bi se mogla lakše obraniti od bakterija i ostalih mikroorganizama. Kada je mikrobiom kože u ravnoteži može tvoriti zdravi biofilm sa zaštitnom ulogom, što se očituje i u zdravom izgledu kože. Iako su sapuni alkalne pH vrijednosti, koža se sama po sebi nakon pranja uravnotežuje (vraća svoju prirodno kiselu vrijednost).

Sapuni prirodnih hranjivih sastojaka nježniji su prema koži pa učinkovitije pridonose uravnoteženju mikrobioma kože i štite hidrolipidni sloj, za razliku od sintetskih sastojaka odnosno mješavina kemikalija i aditiva koji čine ustvari deterdžent. Zato, izbjegavajte sastojke kao što su kemijski pjenjači (npr. SLS i SLES), umjetni mirisi i boje,sastojci dobiveni iz nafte, te parabeni (konzervansi) jer su štetni za kožu, zdravlje i okoliš. 

Isključivo prirodni sastojci osnova su svakog Sapunotekinog sapuna

Koristeći samo prirodne sastojke, povodimo se za jednostavnom formulom: masne kiseline plus lužina jednako sapun. Da bi sapun po kemijskom sastavu bio pravi sapun, mora sadržavati natrijeve i kalijeve soli viših masnih kiselina. Pisali smo vam o tome kako po kemijskom sastavu prepoznati pravi sapun od onog za koji se samo koristi komercijalni (trgovački) naziv sapuna.

sapuni od maslinovog ulja

Svi Sapunotekini sapuni napravljeni su od soli natrija i masnih kiselina maslinovog ili kokosovog ulja.U INCI sastavu ćete stoga pronaći npr. Olea Europaea (Olive) Fruit Oil što se odnosi na maslinovo ulje i Sodium Hydroxide što označava natrijev hidroksid odnosno lužinu koja je potrebna sapunu da bi između ostaloga učinkovito rastvorilo prljavštinu. Reakcijom masnoća s lužinama u procesu saponifikacije nastaje mješavina alkalijskih soli masnih kiselina (sirovi sapun) i glicerolGlicerol je poznati humektant odnosno ovlaživač kože koji omogućuje glatkoću i mekanost. To znači da neće narušiti prirodni mikrobiom kože bez obzira na češće pranje. 

Ne tako obični prirodni sastojci i njihova uloga u prirodnim sapunima

Nakon što smo naveli osnovne prirodne sastojke u sapunima, nemojmo zaboraviti niti na prirodna eterična ulja koja mogu djelovati i kao prirodni konzervans, npr. ružmarin ili čajevac.

No, osvrnut ćemo se i na one ne tako obične sastojke u prirodnim sapunima, kao što je pivo, morska sol, zob ili egzotični miris sandala. 

Domaće craft pivo 

pivski sapun mihovil

Domaće craft pivo Šibenske pivovare Mihovil sastojak je u Sapunotekinog Pivskog sapuna.Ovaj neobičan sastojak čini sapun idealnim za tuširanje, pranje ruku, ali i kose. Bogato će nahraniti svo troje vitaminom B, donijeti ili zadržati prirodnu vlagu. Pomaže protiv crvenila ili iritacija kože zahvaljujući hmelju koji sadrži aminokiseline i polifenole jer oni smiruju navedena stanja. Dodatno, ima antibakterijska svojstva zahvaljujući pivskom kvascu koja pomaže i protiv akni, što je pojačano kombinacijom s eteričnim uljem čajevca i cedra

Morska sol 

Morska sol obiluje mineralima kao što je magnezij, kalij, natrij i jod koji su dobri za cijeli naš organizam i tonificiranje mišića. Imaju ulogu mehaničkog abrazivnog sredstva pa su odlični za dubinsko čišćenje kože.

Sapune s morskom soli (Brodić i Srce) možete koristiti i za tuširanje, a uz dodatne kombinacije s eteričnim uljima poput mandarine-limun trave, citronele-eukaliptusa ili naranče-ružmarina- metvice osvježit ćete i razbuditi organizam. 

Zob 

sapun sa zobi za lice

Grubo mljevena zob djeluje kao blagi piling, dok sitnije mljevena stvara tanki sloj sluzi koji umiruje kožu. Stoga je sapun od zobi idealan za smirivanje upalnih procesa na koži. Podjednako je dobar za masnu i suhu kožu te vraća prirodnu pH ravnotežu koži. Istovremeno nježan, Bolje zob nego rob možete stoga koristiti i za čišćenje lica. Eterično ulje čajevca u njegovom sastavu će pojačati protuupalno i antibakterijsko djelovanje. Znali su to i stari Grci i Rimljani koji su u kupkama za liječenje kožnih oboljenja koristili upravo zob. 

Egzotični mirisi sandala 

After shave osjećaj pružit će Sapunotekin sapun za brijanje od shea maslaca i indijske sandalovine. Karite (shea maslac) ovdje ima funkciju stvaranja bogate pjene, dok eterično ulje sandala donosi egzotičan drvenasti miris, a idealan je za njegu suhe, nadražene ili ispucale kože. U kombinaciji s eteričnim uljem čajevca djeluje antiseptički te pomaže protiv mogućih upala kože ili iritacija, pogotovo kod uraslih dlačica. 

Običnih ili neobičnih sastojaka, naši prirodni i ručno rađeni sapuni predstavljat će pravi užitak u higijeni i njezi ruku, lica, tijela ili kose na prirodan način. Nježni su, a divno se pjene. Kako imaju prirodno prisutan glicerin, pravilno ih koristite i trajat će vam dugo. Upute o korištenju potražite u opisu svakog proizvoda.

P.Š.

Stariji članci Noviji članci

hrvatski