Bevásárlókocsi

Kojim eteričnim uljima poboljšati raspoloženje i mentalno zdravlje

Feladta Marija Plavcic,
Kojim eteričnim uljima poboljšati raspoloženje i mentalno zdravlje

Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, kao što niti mentalno zdravlje nije samo odsustvo psihičkih tegoba. Ono je puno više od toga. Svjedoci smo tome ovih posljednjih godinu dana kada nas je priroda testirala na mnogobrojno načina (kovid pandemija, fizička izolacija, potresi i nepogode). Osim sreće i zadovoljstva, kreativnost je najbolji pokazatelj mentalnog zdravlja. Kada nismo umorni, u stresu ili iscrpljeni brigama i obavezama, kreativnost, koja je ujedno pokazatelj našeg punog mentalnog potencijala, može nastupiti na djelo.

Tjedan mentalnog zdravlja koji se obilježava u svibnju, nije okretanje fokusa samo tjedan dana na ovaj bitan faktor za naš život. Gotovo dvije trećine bolesti današnjice događa se upravo radi konstantne izloženosti stresu. Za dobro mentalno zdravlje vrlo je bitan odmor. Napravite zaista tu pauzu na poslu pri tom ne razmišljajući o poslu, dignite se od kompjutora svakih pola sata i prošećite po prostoriji ili pogledajte u daljinu (kroz prozor), i ne zaboravite se hidratizirati jer voda pomaže u izbacivanju stresa i nakupljenih toksina iz tijela. Redovito vježbanje dokazano pomaže mentalnom zdravlju, a to može biti i lagano jutarnje razgibavanje vrata i ramena, ili šetnja do posla po svježem zraku i danjem sunčevom svjetlu. Razvijanje zdrave navike spavanja te ulaganje u pozitivne odnose i prijateljstva također pomažu smanjiti razinu stresa.

 

kako koristiti eterična uljaSve navedeno pomaže da se naše tijelo krene resetirati i otpuštati stres, napetost, anksioznost, mentalne blokade i emocionalne toksine. A stanje sreće, ugode i zadovoljstva, uz popraćeno lučenje hormona serotonina, dopamina i endorfina, potaknuti mogu i eterična ulja. Od davnina je poznato koliko mirisi mogu imati snažan učinak, preko osjetila mirisa te predjela mozga koji je povezan s emocijama i mentalnim aktivnosti, na naše ukupno psihičko, mentalno i fizičko stanje. Time se bavi aromakologija – grana poznate aromaterapije koja proučava utjecaj mirisa eteričnih ulja na ljudsko ponašanje i raspoloženje.

 

Ljepota djelovanja eteričnih ulja je što imaju razvijene osobine prilagođavanja vašem organizmu. Mogu istovremeno opustiti i umiriti ako ste u stresu, ali i ukloniti umor - kao što su mirisi citrusa i slatke naranče ili cvjetnih mirisa lavande, pačulija i ylangylanga. Mogu podići elan i razbistriti misli dajući fokus, ali istovremeno mentalno opustiti – kao što su mirisi eukaliptusa, ružmarina, limuna ili bora. I ostala ulja sa sličnim stimulativnim efektom, poput mandarine, naranče ili đumbira mogu biti dobri saveznici bolje produktivnosti, a istovremeno djelovati opuštajuće na psihu. Za bolje pamćenje četiri su ulja standardno učinkovita: ružmarin, kadulja, lavanda i menta. Na ravnotežu emocija, pogotovo u slučaju depresije, učinkovito mogu djelovati eterična ulja kadulje, kamilice, lavande, jasmina i ružmarina, koja djeluju kao pravi prirodni antidepresivi. A za slučaj blagog šoka poslužite se paprenom metvicom ili timijanom.

 

U Sapunoteka web shopu pronaći ćete ova eterična ulja:

eterična ulja za mentalno zdravljeKADULJA – odlična za snižavanje krvnog tlaka, poboljšanje koncentracije i pamćenja.

METVICA – umanjuje hormon stresa kortizol (ali i želju za slatkim), glavobolju i migrenu, osvježava i mentalno stimulira.

NARANČA i MANDARINA uklanjaju anksioznost i potiču dobro raspoloženje.

RUŽMARIN – poznato je da su čak Egipćani, Grci i Rimljani koristili njegovu aromu za stimuliranje pamćenja i povećanje razine energije te ublažavanje živčane iscrpljenosti.

LIMUN – višenamjensko ulje koje je po svojim umirujućim i osvježavajućim učincima slično lavandi.

LAVANDA - poznata kao"majka svih esencijalnih ulja" odlična je za nervni sustav, ublažava anksioznost, nesanicu i nervozu zbog linaloola i linalil acetata koji imaju sedativni učinak.

Eterična ulja se mogu koristiti pojedinačno ili u kombinacijama mirisa. Tako na primjer, za manje briga i umirivanje živaca možete kombinirati lavandu s kaduljom, metvicom ili ostalim osvježavajućim uljima. Eterična ulja su instant podrška i trenutno olakšanje od stresa te svakako dobrodošla pomoć mentalnom zdravlju. Lako i diskretno možete posegnuti za njima, bilo da ih koristite u sprejevima, roll on-ima, aroma svjetiljkama ili difuzorima (raspršuju čestice eteričnog ulja bez zagrijavanja ne mijenjajući njihov kemijski sastav i terapeutsku učinkovitost). Nemate li mogućnost koristiti ništa od navedenog, evo jednog trika s posudom soli – ukapajte nekoliko kapljica eteričnog ulja u krupnu morsku ili himalajsku sol i ostavite da se mirisi polako otpuštaju u prostor (sol usporava isparavanje ulja).

gdje kupiti čista eterična ulja

Ne zaboravite, za održavanje mentalnog zdravlja nužno je uvijek pronaći vrijeme za sebe! A svojih „pet minuta“ možete pronaći i u aromatičnim kupkama ili aroma masažama koje imaju vidljiv učinak opuštanja na živčani sustav, poboljšanje funkcija krvožilnog i limfnog sustava već kod prve upotrebe. Aromamasažom možete ukloniti napetosti iz tijela, pogotovo na područjima glave, vrata i ramena. Potrebno je samo koristiti kvalitetna, sto posto čista i organska ulja, a u slučaju masaža nanositi ih pomiješane s baznim uljima (eterična ulja se ne smiju direktno nanositi na kožu). Sapunoteka senzualno ulje za masažu spoj je baznih ulja s eteričnima od mirisnog pačulija, toplih nota klinčića i osvježavajućeg limuna.

Kako su svi naši mirišljavi proizvodi spravljeni od čistih eteričnih ulja, rekli bismo da imaju sličnu učinkovitost u opuštanju. Evo, i mi uživamo opušteni dok pišemo ovaj tekst, okruženi našim proizvodima divnih aroma koji se šire prostorom. Uživajte nam stoga i vi, počastite se s nekim našim mirišljavim proizvodom!

P.Š.

Régebbi cikkek Friss cikkek

magyar