Košarica

Higijena ruku - sapun za pranje ruku vs. dezinfekcijska sredstva za pranje ruku

Objavio Marija Plavcic na
dezinfekcijski gel za ruke

U zadnje vrijeme je iznimno porasla svijest o važnosti higijene općenito, a posebno higijene ruku. U ovom članku dat ću kratak pregled mogućih opcija za održavanje higijene ruku, njihovim prednostima i nedostacima, te što je najvažnije njihovoj učinkovitosti.

Sapuni za pranje ruku

Pod nazivom sapun podrazumijeva se više različitih proizvoda, a važno je znati da nisu svi jednako učinkoviti, pa ću o svakoj vrsti reći malo više. Kemijski gledano, sapuni su soli viših masnih kiselina i puno su šira skupina spojeva od onih koje uobičajeno zovemo sapun. No, po trgovačkim nazivima puno veći broj proizvoda naziva se sapunom, dok kemijski to nisu sapuni ili sam sapun sadrže u manjim koncentracijama.

Sapuni po trgovačkom nazivu a koji ne spadaju u "prave" (u nedostatku bolje riječi) sapune su uglavnom razni tekući gelovi za pranje ruku i tuširanje, zatim glicerinski sapuni, melt&pour sapuni i slični sapuni koji sadrže sapun u manjoj koncentraciji, itd.

Pod "prave" sapune spadaju natrijeve i kalijeve soli viših masnih kiselina. Sapunoteka, na primjer, proizvodi prave sapune koji su soli natrija i masnih kiselina maslinovog i kokosovog ulja.

"Prave" sapune možete prepoznati po sastavu, pa tako njihov sastav mora sadržavati na prvim mjestima saponificirana ulja i masti. Neki proizvođači navode ulja i masti koje koriste za dobivanje sapuna, a lužinu pišu odvojeno, te će tada na prvim mjestima biti navedena ulja i masti, a lužina kasnije. Oba načina su valjana.

Kod krutih sapuna naći ćete npr. "Sodium Olivate" (natrijeva sol viših masnih kiselina maslinovog ulja) ili "Saponified Olive Oil" (saponificirano maslinovo ulje) ili "Olea Europaea (Olive) Fruit Oil" a zatim niže u sastavu "Sodium Hydroxide", ukoliko je proizvođač odabrao ovaj način pisanja sastava. U sva tri slučaja riječ je o istom sastojku. Kod tekućih sapuna umjesto "Sodium" pisat će "Potassium", odnosno kalij, jer se tekući sapuni izrađuju s kalijevom lužinom.

"Pravi" sapuni su učinkoviti u borbi protiv mikroorganizama jer zbog visokog pH onemogućavaju njihov opstanak i rast. Ne bojte se koristiti sapun koji koristi i druga osoba, jer mikroorganizmi na njima ne mogu preživjeti. Realno veću opasnost predstavlja korištenje "sapuna" (odnosno raznih gelova za pranje) koji imaju dispenzor koji morate taknuti jer se na njemu mogu zadržavati mikroorganizmi.

Sapunoteka sapuni izrađeni su s visokim udjelom maslinovog ulja za što bolju njegu ruku, a u njima je prisutan i prirodno nastao glicerin koji pomaže zadržati vlažnost kože kako bi se što više smanjilo isušivanje kože, pogotovo prilikom čestog korištenja sapuna.

Dezinfekcijska sredstva za ruke

Mogu doći u raznim oblicima kao što su gelovi, sprejevi, te iznimno rijetko u krutom stanju.

Njihova učinkovitost ovisi o sastavu, a najčešće korišteni sastojci su etanol (etilni alkohol, ili samo alkohol) i izopropilni alkohol. Za dezinfekciju se često koristi denaturirani alkohol i ako ste se ikada pitali što je to denaturirani alkohol, nemajte straha, to je samo etanol u koji su dodane tvari koje mu daju gorak ili neugodan okus kako se ne bi mogao koristiti za piće, no potpuno su sigurne za upotrebu. Etanol se najčešće denaturira dodavanjem izopropilnog alkohola koji također djeluje dezinfekcijski.

Osim o sastavu, učinkovitost dezinfekcijskih sredstava ovisi o koncentraciji tih sastojaka. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporuča korištenje makar 60% etanola, gledano po volumenu. Veće koncentracije su i učinkovitije, no nakon 70% udjela etanola učinkovitost počinje opadati.  Stoga, Sapunoteka dezinfekcijski gel za ruke sadrži 70% etanola. Kod sredstava s većim udjelom etanola dolazi do prebrzog isparavanja proizvoda, zbog čega dolazi do efekta "prženja" vanjskog sloja mikroorganizama, dok alkohol do onih koji se nalaze u nižim slojevima ne uspije niti prodrijeti prije nego ispari.

 

Osim etanola, u sastavu se nalazi propilen glikol koji djeluje slično glicerinu na način da pomaže zadržati vlažnost kože, no ne ostavlja ljepljiv osjećaj na rukama. Također, po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, Sapunoteka dezinfekcijski gel za ruke sadrži i vodikov peroksid, čija uloga je osim što dezinficira i ta da ubija eventualno prisutne spore koje mogu preživjeti u alkoholu.

Pri kupnji dezinfekcijskih sredstava treba također obratiti pažnju na sastav, pa tako na prvom mjestu moraju biti "Alcohol denaturated" ili "Alcohol" ili "Isopropyl Alcohol". Ukoliko se na prvom mjestu nalazi "Aqua" ili "Water" to dezinfekcijsko sredstvo nije učinkovito i ne bacajte svoje novce. U tom slučaju možete koristiti mnogo jeftiniju votku ili rakiju, jer i one imaju na prvom mjestu vodu, a tek zatim alkohol - iako nisu dovoljno učinkoviti, no bar ih nećete preplatiti.

Ostala sredstva za dezinfekciju

Zbog ogromne potražnje za dezinfekcijskim sredstvima na tržištu su se pojavili razni proizvodi koji nisu sapuni niti dezinficijensi na bazi alkohola, a za koje proizvođači tvrde da su učinkoviti, ili se makar kupci nadaju da jesu.

Jedan od čestih primjera su razne mješavine eteričnih ulja. Vjerujte nam, mi bismo bili jako sretni da je to istina, no nažalost ova sredstva ne funkcioniraju. Eterična ulja imaju određeni učinak, no nijedno nema učinkovitost širokog spektra djelovanja.

Zatim, razni proizvodi s ionskim srebrom i koloidnim srebrom. Kao osoba koja je pisala završni rad s temom dobivanja koloidnog srebra mogu vam sa sigurnošću reći da ne bacate svoje novce kupujući ove proizvode, jer nisu učinkoviti za ovu namjenu. Ionsko srebro sadrži ione srebra koji su veoma reaktivni, i ako baš nalete na neki mikroorganizam mogli bi ga i uništiti, no puno prije će reagirati sa znojem koji je prisutan na vašoj koži i stvoriti sol AgCl nego ubiti neki mikroorganizam. Nadalje, koloidno srebro ima određenu učinkovitost protiv nekih BAKTERIJA, ne VIRUSA, i to samo ako su čestice srebra veličine 3 do 8 nm. U jednom testiranju komercijalno dostupnih koloidnih srebra, tek 1 od 10 su imali čestice tih veličina, a ostali i po nekoliko tisuća puta veće čestice, koje su potpuno neučinkovite. Treće, za djelovanje koloidnog srebra su potrebni sati, a ne sekunde ili minute, i to ima svoje mjesto za daljnje istraživanje i upotrebu u medicinske svrhe i pročišćavanje vode, no nikako za brzu i učinkovitu dezinfekciju ruku.

Kada koristiti koji proizvod

Kad god ste u mogućnosti koristite sapun jer manje isušuje ruke, a tek kad nije moguće korištenje sapuna jer nemate pristup tekućoj vodi koristite dezinfekcijska sredstva za ruke u obliku gela ili spreja.

Njega ruku

Kod čestog pranja i dezinficiranja ruku može doći do isušivanja ruku, pa je potrebno pravilno njegovati ruke. Mi vam preporučamo Sapunoteka kreme za ruke, bogate hladno prešanim uljima i njegujućim sastojcima.

Za kraj

Izbjegavajte rukovanja, dodirivanje kvaka i rukohvata, perite ruke redovito, izbjegavajte fizičke kontakte i čuvajte nam se! Želimo vam svima puno sreće i zdravlja, i da ova kriza što prije i što bezbolnije prođe. Čuvajmo jedni druge.

O autorici: Autorica je Marija Plavčić, suosnivačica Sapunoteke, s deset godina iskustva u proizvodnji proizvoda za higijenu i njegu kože, po struci inženjer kemije bacc.

Noviji članci

hrvatski